Commissievergadering Personen-en familierecht op 12 maart; invulling van de motie van Van Nispen en Tseggai.
Wanneer: 12 maart 14.00-17.00
Waar: Prinses Irenepad 1, Den Haag
Vooraf aanmelden: https://bezoekers.tweedekamer.nl/nl/
Op 12 maart vindt een commissievergadering plaats waarin belangrijke punten voor afstandsmoeders en afgestane kinderen worden besproken o.a. over inzien dossiers, ondersteuning en procederen.
Wij nodigen jullie allemaal uit om bij deze bijeenkomst aan te sluiten en door onze aanwezigheid het belang van onze punten te ondersteunen.
Samen met ViZ is een brief opgesteld voor de commissie Personen- en familierecht om nogmaals onze belangrijke punten duidelijk te maken. En ook om te wijzen naar misstanden die nu gesignaleerd zijn bij het inzien van persoonlijke archieven bij het Nationaal Archief.
Daarnaast wijzen we op de brief van minister Weerwind waarin wordt toegezegd dat er snel met de belangenbehartigers contact opgenomen zou worden, wat tot op heden niet gebeurd is.
In deze vergadering wordt besproken hoe de overbrenging van afstandsdossiers naar het Nationaal archief (zo mogelijk van overheids- en private instellingen) moet plaatsvinden en
* ervoor te zorgen dat er voor de betrokken afgestane en afstandsmoeder onbeperkte en volledige toegang tot het eigen afstands- en adoptiedossier moet zijn en
*indien nodig hiervoor een wetswijziging voor te bereiden en zich te houden aan de aangenomen motie en zich dus namens de Staat in rechte in beginsel niet te beroepen op verjaring in zaken die gaan over binnenlandse adoptie.
Dat zijn belangrijke punten voor ons en de afgestanen.
- Ongehinderde toegang tot alle dossiers voor afgestanen en afstandsmoeders.
- Aanvulling en/of correctie onjuistheden over afstandsmoeders in dossiers middels een aanvulling door de moeder op grond van art. 16 AVG.
- Vergoeding juridische kosten zoals bij naamswijziging, terugdraaien adoptie of kosten voortvloeiend uit juridische procedures gerelateerd aan afstand en adoptie. Dit in de vorm van een subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregeling afgestanen en afstandsmoeders waarbij geen inkomens- en vermogenseisen gelden noch een eigen bijdrage wordt opgelegd. Een dergelijke regeling wordt al uitgevoerd bij de Raad voor Rechtsbijstand inzake de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag.
- Psychosociale hulp middels een regeling in de Wet regeling langdurige zorg opdat getroffenen 100% van de zorgkosten kunnen declareren bij de zorgverzekering. Tot op heden is er geen enkele uitvoering gegeven aan enig beleid voor ondersteuning.
Als je zelf je dossier bekeken hebt en je hebt twijfels over de compleetheid, teken dan bezwaar aan bij het Nationaal Archief en neem dan contact met ons op.
info@stichtingdna.nl
06-44556682
En wil je de volledige informatie lezen stuur dan een mail of app naar hetzelfde mailadres/telefoonnummer.