Het Financieele Dagblad
Zaterdag 7 december 2024
Podcasts
Gedwongen je kind afstaan: ‘Het is het beste voor iedereen’
In de periode 1956-1984 zijn zeker 15.000 Nederlandse jonge vrouwen gedwongen hun kind af te staan. In Het is niet van mij spreken de hosts met afstandsmoeders over hun pijnlijke verleden.
Gea Bruinsma
Rende de Bode raakt in 1970 op haar achttiende zwanger van haar getrouwde baas. Een schande voor haar familie, en misschien nog wel meer voor haar familie: ze werkt op kantoor bij het kindertehuis waar ze later haar zoon moet achterlaten. Achteraf blijkt het nog mee te vallen, zegt ze, want hij kwam goed terecht.
De Bode is een van de minstens 15.000 jonge vrouwen die tussen 1956 en 1984 gedwongen werden hun kind af te staan. Haar ouders waren ervan overtuigd dat het ‘het beste’ was, en maatschappelijk gold dat devies als algemene consensus. Dat de wet hen al die tijd steunde, maakt het des te schrijnender. De adoptiewet is pas in 1984 ingevoerd. Daarvoor werden kinderen van moeders zonder ring aan de vinger geregeld tegen betaling geadopteerd. De praktijk was zo bruut dat zelfs illegale abortus als een redelijke optie gold.
“Je moest je als vrouw stil houden,” zegt de Bode, “zodat je in ieder geval nog een toekomst had.”
De podcast Het is niet van mij van Robin Peters en Vera Mulder van de Volkskrant vertelt over een pijnlijk verleden dat de laatste jaren steeds zichtbaarder wordt – na de schandalen in Ierland en het SBS-programma Spoorloos, waarin volwassen kinderen op zoek gaan naar hun biologische moeders.
De podcast introduceert De Bode als hoofdpersonage, waaronder de geschiktheid van adoptiewetgeving én de afwezigheid van sociale voorzieningen aan bod komen. Het maakt invoelbaar waarom deze vrouwen zich lange tijd stilhielden. Hun trauma, hun ervaringen, en hun empathische toon vragen om aandacht. De vrouwen lijken bevroren in de tijd. Omdat er zo veel is veranderd, stuiten afstandsmoeders zelfs op een nieuw soort onbegrip. Waarom hebben ze zich zo lang stilgehouden?
Meer luisteren
-
Darknet Diaries
De scammer scammen: Jim Browning, het internetalias van een software-engineer die heeft toegezegd op het bestrijden van oplichters door hun computers te infiltreren. Zijn bevindingen deelt hij op YouTube, waardoor hij ook de buitenwereld een unieke kijk geeft in de complexe wereld van oplichtingsnetwerken. -
De Technoloog
Kan de kostprijs van waterstof verder omlaag? Coen Matijs Vels vertelt over Batolyser, een waterstofbatterij die speciaal is ontwikkeld om de energietransitie te versnellen. Welke obstakels zijn er, en hoe wordt waterstofopslag goedkoper? Het bedrijf haalde onlangs 30 miljoen op. -
Empire City
Aangeschoten wild: In de stad die nooit slaapt werd burgemeester Eric Adams van New York aangeklaagd wegens corruptie. Wat betekent dit voor de stad? Hoe beïnvloedt dit beleid en politie-inzet? -
Blik Achteruit
Hang naar onafhankelijkheid: De jaren vijftig en zestig werden onder meer gemarkeerd door de toenemende roep om dekolonisatie, maar ook door geopolitieke spanningen zoals de Koude Oorlog. Historicus Frank Gerits schreef hierover een boek: The Ideological Scramble for Africa: How the Pursuit of Anticolonial Modernity Shaped a Post-Colonial Order, 1945–1966.
Bron: Het Financieele Dagblad